Skip to main content Skip to footer

Vannforbruk

Nyttig å vite om vannforbruk

Gjennomsnittlig bruker vi i Norge 138 liter vann pr. person pr. døgn. Dette går med til egen hygiene, mat/drikke, klesvask og alt annet forbruk.

Eksempel på økt vannforbruk i varmt vær:

 • Vannspreder:
  En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca. 550 liter vann pr døgn. Til sammenligning vil en hagespreder i bruk i 3-4 timer tilsvare et vannforbruk på ca. 3000 liter, altså tilsvarende vannforbruk som ca. 22 personer bruker på et døgn.

  Om vi lar sprederen stå på et helt døgn, så har denne ene vannsprederen brukt like mye vann som ca. 150 personer på tilsvarende tid. Dette er noe av grunnen til at det er nesten umulig å dimensjonere et vannverk for å kunne takle en utstrakt bruk av vannspredere i en varmeperiode.

 • Svetteslanger:
  En svetteslange redusere vannforbruket i forhold til en vannspreder, men vil uansett forbruke en stor mengde drikkevann. Med utgangspunkt i samme eksempel som vannspreder, vil en svetteslange i bruk i 3-4 timer tilsvare et vannforbruk på ca. 900 liter, altså tilsvarende vannforbruk som ca. 7 personer bruker på et døgn.

  Om vi lar svetteslangen stå på et helt døgn, så har denne ene svetteslangen brukt like mye vann som ca. 49 personer på tilsvarende tid.

 • Basseng:
  I det varme været er det godt med en forfriskende dukkert i bassenget i hagen. Ved fylling av bestselgeren for hagebasseng i 2022 går det med ca. 10 000 l for å fylle dette. Dette tilsvarer et døgnforbruk tilsvarende 72 personer.